30 timmars arbetsvecka efterlängtad på akuten – politikern lovar att försöka

Uppdaterad
Publicerad

Under våren planerar Region Värmland tre olika pilotprojekt, varav ett på akutmottagningen på centralsjukhuset (CSK) i Karlstad, där tanken är att personalen jobbar 30 timmar i veckan med bibehållen lön. Detta framgår av pressmeddelandet som Region Värmland skickade ut 26 januari 2022.

Projektet har dock redan testats på akutmottagningen under hösten 2021 men fick avslutas efter några veckor eftersom man på akutmottagningen ansåg att det inte fungerade.

När SVT träffade akutsjuksköterskan Johanna Johansson på CSK i början av mars såg hon positivt på idén med projektet men uppgav då att inte fungerade i praktiken. Grundläggande personalbrist och ett högt inflöde av patienter gör att personalen på akuten istället får ett mer pressat schema, tvingas jobba långa övertidstimmar och helger, menar hon.

– Något måste hända med schemat och personalfrågan. Så det är otroligt olyckligt att det har kommit ut i media att vi har en 30 timmars vecka – för vi har ju inte det, säger hon.

Pandemins påverkan

Enligt Marianne Utterdahl (SIV) var det svårt att genomföra projektet i höstas på grund av pandemin och den höga smittspridningen vilket bland annat hade en negativ påverkan på bemanningen. Hon menar att pandemins utveckling i samhället gör att chanserna nu är större för att kunna genomföra projektet på nytt.

–  Tanken är att vi ska göra det så fort som möjligt. Visar det sig att det drar ut på tiden får vi titta på om det behöver omvärderas på något sätt men vi tror fortfarande på idén, säger hon.

Hör hennes svar på den hårda belastningen på  personalen på akutmottagningen, i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.