Med EUs uttalade klimatmål om att sänka koldioxidutsläppen med 55 procent till år 2030 som grund har Thermia satsat hårt på att expandera. De senaste åren har företaget investerat runt 300 miljoner kronor i sina anläggningar. Men efterfrågan har uteblivit.
– EU:s svek mot klimatmålen slår hårt mot företagen inom den gröna omställningssektorn. Klimatmålen har prioriterats bort till förmån för kortsiktig ekonomisk politik, säger han.
Tidigare åtgärder räcker inte
Thermia har sedan årsskiftet haft en övertalighet. Fram tills nu har den hanterats genom att erbjuda medarbetarna korttidsarbete där de kunnat gå ner 20 till 40 procent i arbetstid mot en lönesänkning om två till fyra procent.
– Vi har gjort det för att få ner lagernivåerna.
Erbjuder frivilliga avgångar
Men den åtgärden är inte längre hållbar. Nu ska 40 arbetare och 20 tjänstemän bort av totalt 400 anställda. Men om företagsledningen får som den vill blir det inte genom sedvanliga uppsägningar utan genom frivilliga avgångar där personalen erbjuds förlängd uppsägningstid och arbetsbefrielse under uppsägningstiden.
– Det innebär att de kan ta ett nytt jobb, studera eller starta ett företag under uppsägningstiden samtidigt som de får lön, säger Magnus Glavmo.