En tekniker arbetar med utrustning i en fabriksmiljö. Teknikern är iklädd hörselskydd och handskar, och fokuserar på en blå kompressor samt kopparledningar som leder från den. Runt honom syns olika maskiner och produktionsutrustning.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nu tvingas värmepumpstillverkaren Thermia i Arvika till neddragningar där 40 arbetare och 20 tjänstemän ska bort. Foto: SVT

60 anställda ska bort på Thermia i Arvika

Uppdaterad
Publicerad

Trots EU:s uttalade ambitioner om att fasa ut fossila bränslen så viker värmepumpsmarknaden. Nu tvingas värmepumpstillverkaren Thermia i Arvika till neddragningar.

– Vi har gjort vårt, investerat och anställt. Det politiska modet från EU:s politiker brister, säger Thermias vd Magnus Glavmo.

Med EUs uttalade klimatmål om att sänka koldioxidutsläppen med 55 procent till år 2030 som grund har Thermia satsat hårt på att expandera. De senaste åren har företaget investerat runt 300 miljoner kronor i sina anläggningar. Men efterfrågan har uteblivit.

– EU:s svek mot klimatmålen slår hårt mot företagen inom den gröna omställningssektorn. Klimatmålen har prioriterats bort till förmån för kortsiktig ekonomisk politik, säger han.

Tidigare åtgärder räcker inte

Thermia har sedan årsskiftet haft en övertalighet. Fram tills nu har den hanterats genom att erbjuda medarbetarna korttidsarbete där de kunnat gå ner 20 till 40 procent i arbetstid mot en lönesänkning om två till fyra procent.

– Vi har gjort det för att få ner lagernivåerna.

Erbjuder frivilliga avgångar

Men den åtgärden är inte längre hållbar. Nu ska 40 arbetare och 20 tjänstemän bort av totalt 400 anställda. Men om företagsledningen får som den vill blir det inte genom sedvanliga uppsägningar utan genom frivilliga avgångar där personalen erbjuds förlängd uppsägningstid och arbetsbefrielse under uppsägningstiden.

– Det innebär att de kan ta ett nytt jobb, studera eller starta ett företag under uppsägningstiden samtidigt som de får lön, säger Magnus Glavmo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.