• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Domen är välskriven, men påföljden är inte bra, säger åklagare Pia Hammar. Foto: TT/SVT

Åklagaren missnöjd med hovrättens tvångsgiftesdom

Uppdaterad
Publicerad

Åklagare Pia Hammar är inte nöjd med domen. Hon vill se alla tre åtalade dömda för äktenskapstvång och hoppas nu på en prövning i Högsta domstolen. 

– Jag tycker att hovrättens dom är välskriven och jag kan förstå deras resonemang, men jag håller inte med, jag tycker att man ska döma för fullbordat brott och jag tycker även att mannen som omnämns som make ska dömas, säger Pia Hammar.

Hur ser du på att mannen friades?

– Det är klart att föräldrarna har ju mer inflytande över flickan än vad han har, men han är ju medveten om vad han skriver på ett kontrakt på en fest med en 13-årig flicka, det tycker jag räcker.

”Kontraktet är centralt”

Enligt Hovrättsrådet Anna-Karin Karlbom räckte inte det äktenskapskontrakt som skrivits för att styrka brott. Det hade krävts en bröllopsfest och ett samlag för att rättens skulle döma för fullbordat brott, eftersom det är vad som krävs enligt familjens regler.

– Det är ju väldigt konstigt om det ska behövas, jag tycker att kontraktet som är centralt säger allt i det här fallet, säger åklagare Pia Hammar.

Vad tror du att den här domen skickar för signaler?

– Jag tycker ju ändå att det bör gå fram till dem som har den här traditionen att de faktiskt är dömda för brott.

Även flickans advokat missnöjd

Flickans advokat Björn Karlsonius är inte heller nöjd med domen, han tycker att kontraktet är tydligt nog.

– Det blir väldigt svårt att få en fällande dom om det inte ens räcker med ett äktenskapskontrakt enligt deras sharialagar.

Vill ni gå vidare till HD?

– Vi avvaktar och ser hur åklagaren går vidare, säger han.

Riksåklagaren avgör om prövningstillstånd ska sökas

Pia Hammar har nu kontaktat två överåklagare i Göteborg som ansvarar för den här typen av brott och bett dem titta på frågan. Sedan bestämmer de och Riksåklagaren om det ska begäras prövningstillstånd.

Varför tycker du att det är det viktigt att det här prövas?

– Dels för att det är ny lagstiftning och dels för att vi ser i många andra brottmål än detta att det är så här man gör, man skriver kontrakt. Och det här kontraktet är sedan väldigt viktigt för parterna när det kommer till skiljsmässa och andra frågor så det här är ganska viktiga frågor.

Hör Pia Hammar kommentera domen i klippet ovan. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.