– Det är första gången som vi sammanställer den här statistiken. Vi kan konstatera att det är fler som stomiopereras, men vi har inte analyserat varför det ser ut som det gör, säger Malin Blixt, enhetschef på enheten för medicinteknik på TLV.
År 2015 fanns i Värmland 1629 stomipatienter. Det innebär 5,9 stomipatienter per tusen invånare och innebär att det finns fler personer med stomi i Värmland än riksgenomsnittet på 4,25. Det är också en ökning från år 2006 då det fanns 1292 personer med stomi i länet.
Flest stomipatienter i förhållande till befolkningen, 6,7 personer per tusen invånare, finns i Jönköping. Stockholm har den lägsta siffran med 3,5 personer per tusen invånare.
Även kostnaden för stomiprodukter inom läkemedelsförmånerna varierar mellan landstingen, från 15.000 kronor per person i Gävleborg till 10.000 kronor i Blekinge. I Värmland är kostnaden per person med stomi 11.322 kronor.
Stomi
* Stomi innebär en speciell öppning i magen för att tömma avföring eller urin. En stomi för avföring från tjocktarmen kallas kolostomi, från tunntarmen ileostomi och en för urin urostomi.
* Det finns många olika anledningar till att en kan behöva få en stomi. Det kan till exempel bero på cancer, inflammatoriska tarmsjukdomar som ulcerös kolit eller Crohns sjukdom, skador av olika slag eller medfödda missbildningar. Ibland är stomin tillfällig och kan opereras bort efter en tid.
* En kan till stor del leva som vanligt om en har ett väl fungerande bandage, det vill säga en uppsamlingspåse för avföringen eller urinen med en platta som fästs på huden runt stomin.
Källa: 1177 Vårdguiden