ambulanshelikopter

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ökad trygghet och mer jämlik vård – men också en utmanande och lärande tid. Så beskriver ledningen för Svensk luftambulans de första tio åren i verksamheten. Foto: Niclas Brunell, SVT

Ambulanshelikoptern fyller tio år

Uppdaterad
Publicerad

Det har nu gått tio år sedan regionerna Dalarna och Värmland bildade kommunalförbundet för ambulanshelikopterverksamhet, Svensk luftambulans. Men det är en verksamhet som kantats av utmaningar.

I kommunalförbundet ingår numera regionerna Värmland, Dalarna, Västerbotten och Norrbotten. Uppsala och Västra Götalandsregionen har lämnat.

− Det har varit tio år av ökad trygghet och mer jämlik vård för medlemsregionernas invånare, men även av lärande och utmaningar, säger Anders Öberg (S), direktionsordförande.

Under förra året var Svensk luftambulans ute på uppdrag under nära 2200 flygtimmar totalt i de fyra regionerna som ingår. Men det är en kostsam verksamhet som i fjol landande i ett underskott på nära 17, 4 miljoner kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.