Mer än en tredjedel av landets kräftvatten finns i Värmland och Dalsland. Bara i Värmland finns runt tvåhundra av landets tusen kvarvarande fiskevatten för flodkräftan.
– Värmland är ett av de län i landet som har mest flodkräftor och i vissa av vattendragen och sjöarna så är det riktigt bra, säger kräftexperten Tomas Jansson.
Den inplanterade signalkräftan blev ingen räddning för kräftfisket utan visade sig i stället sprida den parasit som kallas kräftpest.
Kalkning har förbättrat vattnet men fortfarande hänger pesthotet tungt över flodkräftan – även om kräftexperten Tomas Jansson är ganska förhoppningsfull.
– De kräftor som finns kvar mår väldigt bra. Kalkningen har gett vattendragen en bättre kemi för kräftorna. Men hotet från att kräftpest ska drabba är fortfarande stort. Kräftpesten sprids ofta via signalkräftor, som obetänksamma människor har med sig till vatten där det finns flodkräftor, säger Tomas Jansson.
Uppfattningen: kräftfisket avtar
Av tradition inleds kräftfisket klockan 17.00 den andra onsdagen i augusti, även om det är mer tjugo år sedan restriktionerna togs bort. Men när premiärmagin försvunnit riskerar kräftan att glömmas bort.
– Jag saknar verkligen premiärdagen och jag tycker det märks att intresset för kräftfisket avtar. Man skulle vara mer rädd om kräftorna om premiärdagen kom tillbaka, säger Tomas Jansson.
Hur blir då årets kräftor? Enligt Tomas Jansson är det bäst att vänta ett par veckor.
– Allting är försenat, skalbytena är sena. Kräftorna kommer att byta skal först en bit in i augusti. I slutet av augusti, först då blir kräftorna goda.