Äpplen som faller på marken, ruttnar och sedan kastas. Det blev början på en affärsidé som har blivit succé för de fyra tjejerna på Lövnäs musteri på Hammarö som startade sitt företag när de redan var mellan åtta och tolv år gamla.
– I år har det gått så bra att äpplena kommer i överflöd och det är svårt att hänga med, säger Julia Sjöberg på Lövnäs musteri.
De ser en 30-procentig ökning av inlämnad frukt jämfört med samma tid förra året.
Tvingades stoppa inköp av frukt
Enebackens musteri, i Karlstad, har fått en så stor ökning att de förra veckan tvingades stoppa inköpet av frukt.
– Det är ett rekordår för mig, det har aldrig kommit in så här mycket äpplen förr, säger Ulla Lindström Heidkamp.
90 procent av alla äpplen slängs
Konsumentorganisationen Äkta vara gjorde nyligen en undersökning om hur många äpplen som äts upp och den visade att vi äter endast ett av tio äpplen. Alltså går nio av tio äpplen från svenska trädgårdar till spillo.
– Det är fortfaranade många som har frukt kvar i sina trädgårdar och det är synd om den slängs. Bättre att omvandla den till must, säger Julia Sjöberg.