Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Livsmedelverkets tre tips på hur du ska få din mat att hålla under rötmånaden. Foto: SVT/ Johan Nilsson/TT

Så får du maten att klara rötmånaden

Uppdaterad
Publicerad

Mögliga bär och luddiga limpor. Nu är rötmånaden här igen, vilket betyder att man måste vara extra noga med sina råvaror. Men enligt Livsmedelsverket finns det vissa saker du kan göra för att få maten att hålla längre.

Rötmånaden är oftast perioden mellan slutet av juli och augusti. Det är då som värmen och fukten lättare leder till att maten både förstörs och kan göra dig sjuk. Man ska även vara försiktig med mat som börjat mögla menar Livsmedelsverket.

– Hårdostar kan man skära bort en mögelfläck med ett par centimeters marginal. Äpple samma sak. Men generellt sätt är det så att har det börjat mögla så är det bäst att slänga.

Så hur ska man göra för att få maten att hålla? Hör Livsmedelsverkets tips i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.