Nu är det rötmånad – så håller Hudikborna maten fräsch

Publicerad

Rötmånaden har kommit ovanligt tidigt i år. Vi har lyssnat med Hudikbor vad de gör för att hålla maten fräsch.

Rötmånad är ett gammalt begrepp och står för en period på ungefär en månad i slutet av juli till i början av augusti. Bakterier finns naturligt överallt i vår natur, även i vår mat. Men det är när temperaturen stiger tillsammans med fukten som vår mat förstörs snabbt. Speciellt känsliga råvaror är fisk och köttfärs där bakterier gärna frodas.

– Jag köper inte gärna fisk. Det undviker jag. Jag har varit noga med maten under rötmånaden och det har alltid fungerat, berättar Anders Strid.

Det är även viktigt att direkt kyla ned rester efter middagen. Rester som lämnats ute i mer än två timmar ska enligt livsmedelsverket slängas.

I klippet berättar några Hudikbor vad deras bästa tips är för att hålla maten fräsch.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.