Bilden är delad i två sektioner. Den vänstra sektionen visar tre personer i en teknisk anläggning med elektriska skåp och kablar, omgivna av utrustning, en diskussion verkar pågå. Den högra sektionen är en illustration som visar ett fartyg på havet med sonarliknande vågor som sträcker sig ner mot havsbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så fungerar den nya tekniken som ska öka skyddet av kablarna. Foto: Rebecka Haglund/Truls Wallin

Ljusstråle genom kablar kan motverka sabotage i Östersjön

Uppdaterad
Publicerad

En fara på väg mot en sjökabel ska kunna identifieras trettio minuter innan skadan sker. Det är förhoppningen när den nya tekniken börjar att testas. Den är så känslig att den kan upptäcka en val på 80 kilometers avstånd.

SVT har följt med företaget som äger de flesta av sjökablarna i Östersjön till en hemlig plats i skärgården, där en sjökabel kommer in till land.

– All datatrafik, allting vi gör på nätet hamnar i de här kablarna, så de är otroligt viktiga för att samhället ska fungera.

Kabelbrott i Östersjön

Pär Jansson är ansvarig för internationell fiberutbyggnad på Global Connect, företaget som äger de flesta av sjökablarna som går genom Östersjön. När det gäller att säkra datatrafiken är utbyggnad en viktig del.

– Ju fler vägar som trafiken kan ta, desto mindre påverkan får eventuella störningar på enskilda kablar, förklarar han.

Tester med ny teknik

Skadade sjökablar har stått i centrum den senaste tiden och det finns misstankar om sabotage. Det finns nu planer på att förbättra skyddet ytterligare.

Global Connect har precis inlett tester med en ny teknik. En särskild ljusstråle skickas genom kablarna och det gör det faktiskt möjligt för kablarna att själva kunna avlyssna sin omgivning. Förhoppningen är att kabeln ska kunna upptäcka en annalkande fara och skicka ett larm omkring 30 minuter innan kabeln nås.

Framförallt är det fiskefartyg som hotar kablarna genom att tråla på fel ställen.

– Då är det möjligt att hinna kontakta fartyget och be det att dra upp trålen, säger Pär Jansson.

Utreda sabotage

Frågan om det kan handla om sabotage eller inte kan också bli lättare att utreda, enligt Pär Jansson.

Formen på skrov och propeller gör att varje fartyg har en unik signatur av ljud. Det gör det möjligt att känna igen fartyg, även om det har slagit av sin positionsangivare.

– Det gör att man kan identifiera exakt vilka båtar som rört sig i ett område, och få en ganska bra bild av händelseförloppet.

Alla uppgifter och alla bilder som publiceras är godkända ur säkerhetssynpunkt.

Sjökablar

Internettrafiken ökar med cirka 30 procent varje år i Sverige. Omkring 95 procent av all global kommunikation, internet och telefonsamtal, sker genom fiberoptiska kablar på havets botten.

Fiberoptik skickar signaler med hjälp av ljus. Tekniken gör det möjligt att skicka signaler över långa avstånd med minimal signalförlust.

Källa: Global connect

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kabelbrott i Östersjön

Mer i ämnet