Kustbevakningen skuggade Yi Peng 3 en längre tid efter misstankar om att fartyget förstört två undervattenskablar på Östersjöns botten i november i fjol. När fartyget ankrat på internationellt vatten utanför Danmark kunde svensk polis och haveriutredare gå ombord.
Undersökningen visar att Yi Peng 3 släpade babords ankare efter sig i ett och ett halvt dygn, i 180 sjömil. Det är inte ett sjösäkert beteende, men det går inte att bevisa att det var medvetet.
– Mycket överensstämmer ju med ett olycksförlopp. Men det är klart att vill man göra någonting medvetet så gör man väl det också på ett sätt så att det ska undgå upptäckt så långt som möjligt, säger Jonas Bäckstrand.
Ingen svart låda
Utredningen försvårades av att svensk personal fick gå ombord på fartyget först en månad efter kabelbrotten och att utredarna inte fått ta del av elektroniskt material, som sjökortssystem eller svarta lådan.
Utredningen har dessutom skett under ledning av den kinesiska haverikommissionen, eftersom fartyget är kinesiskt och ankrat på internationellt vatten.
Så är ni säkra på att besättningen kunde prata fritt med kinesiska myndighetspersoner närvarande?
– Nej, vi har ju talat med en del i besättningen, men vi har inte kunnat göra det under sådana förhållanden som vi normalt sett gör.
Utredning fortsätte
Det pågår brottsutredningar i flera länder efter kabelbrotten, även i Sverige. Statsåklagare Henrik Söderman bekräftar för TT att utredningen pågår och att man nu ska ta ställning till man ska gå vidare.
Åtminstone fem fartyg misstänks ha orsakat skador på undervattenskablar i Östersjön den senaste tiden, vilket har väckt spekulationer om att det rör sig om sabotage från främmande makt.
”Vi tar alla uppgifter om eventuella skador på infrastruktur i Östersjön på största allvar. Som jag sagt tidigare måste de ses mot bakgrund av det allvarliga säkerhetsläge som råder”, skrev statsminister Ulf Kristersson (M) på X i februari.