– Jag tycker intresset har varit fantastiskt stort. Vi har ju haft en lång kö här idag, säger Ulla Anesäter som tagit emot den äppelintresserade publiken vid ett bord i Naturum.
Hon är pomologstuderande och kan sin sak när det kommer till läran om frukt och bär. Under söndagen har hon tillsammans med Jörgen Larsson hjälpt besökarna att få veta vilken sorts äpplen de har i sina trädgårdar. Närmare ett hundratal personer har kommit förbi med äpplen i små påsar och ett fyrtiotal olika sorter har landat på experternas bord.
Temadag med färg, form och smak
– Vi tittar på äpplets form och färg, storlek. Vi tittar i foderhålan, hur foderbladen ser ut. Vi klyver äpplet och tittar på kärnhuset, kärnornas form och färg. Så det är många olika egenskaper man ska titta på innan man bestämmer vilken sort det är, berättar Ulla.
Runt Ulla och Jörgen står en intresserad och vetgirig samling och lyssnar. Äpplen klyvs och äpplen provsmakas. Alla har inte med sig egna äpplen men kommer ändå för lära. Längs väggen har äppelsorterna radats upp och fått sina namn på små skyltar.
Vetgiriga besökare
Det är Gravensteiner, Ingrid Marie, Ribinola, Katja och Värmlands paradis. De vackra frukterna ligger där som en lång färgpalett för att beskådas.
– Många vill ju veta vad de har för sorter i trädgården och hur ska de användas, går de att lagra eller är de bra till matlagning eller är det ett gott ät-äpple, säger Ulla.
Äpplets dag är en landsomfattande temadag som syftar till att öka intresset för och kunskapen om svenska äpplen och skötseln av fruktträd. I Värmland arrangerades temadagen av Karlstads Trädgårdssällskap i samarbete med Naturum.