en man som svetsar

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Industri, IT och teknikbranschen är områden som behöver stor arbetskraft i länet. Foto: SVT

Arbetslösheten stiger – men inte i Värmland

Uppdaterad
Publicerad

Få varsel och stor efterfrågan på arbetskraft. Värmland går mot strömmen när det gäller trenden i landet med ökad arbetslöshet.

Nya siffror från Statistiska centralbyrån visar att över 400 000 personer i Sverige är utan jobb. Arbetslösheten är enligt regeringen den högsta på tio år, borträknat pandemitiden, och fortsätter att öka. Men inte i Värmland.

– De signaler som går ut i riksmedia med ökad arbetslöshet stämmer inte i Värmland. Vi har en relativt låg arbetslöshet här, säger Lena Hertzberg, chef för Arbetsförmedlingen i Värmland.

Siffror över arbetslöshet som visar hur Värmland sticker ut

Enligt de senaste siffrorna ligger arbetslösheten på 5,9 procent i Värmlands län, motsvarande siffra för hela landet är 6,8 procent. Långtidsarbetslösheten har också stadigt minskat sedan början av förra året vilket också sticker ut i riket.

– Vi har inte så många varsel och efterfrågan på arbetskraft är stor, säger Lena Hertzberg på Arbetsförmedlingen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.