En kvinna och en dator

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Man känner en viss desperation” – hör Linda Skogfeldt om sin situation. Foto: Per Leandersson/SVT

Arbetslösheten fortsätter öka

Uppdaterad
Publicerad

Arbetslösheten i Sverige ökar. Över 400 000 svenskar är utan jobb och antalet som varit det länge fortsätter att öka, visar nya siffror från Statistiska centralbyrån.

– Det kostar förstås på, både för samhället som helhet och för varje arbetslös individ, säger Eva Samakovlis på Arbetsförmedlingen.

Arbetslösheten är den högsta på tio år, borträknat pandemitiden, enligt regeringen. Och än finns ingen ljusning i sikte, enligt Arbetsförmedlingen.

Nästan 90 000 fler svenskar var arbetslösa i juli i år, än i juli förra året.

– Arbetsmarknaden har hållit emot bra, länge. Men sedan gav den efter under hösten 2023, och den trenden har fortsatt. Vår prognos är att det kommer att fortsätta så i höst även om det inte är några stora ökningar i arbetslösheten som vi ser framför oss, säger Eva Samakovlis, analysdirektör på Arbetsförmedlingen.

I juli 2024 var antalet arbetslösa i åldern 15 till 74 år 454 000. Det är en ökning med 87 000 personer jämfört med motsvarande månad föregående år, skriver SCB i ett pressmeddelande.

Trea på bottenlistan i Europa

Arbetslösheten varierar månad för månad. För att kunna jämföra använder SCB så kallade säsongsjusterade och utjämnade siffror. Med det måttet ligger arbetslösheten på 8,3 procent i juli.

Det gör att Sverige hamnar på en delad tredjeplats, tillsammans med Finland, i Europa över andel arbetslösa. De enda länderna med högre arbetslöshet är Grekland och Spanien.

Under juli ökade också långtidsarbetslösheten med 45 000 jämfört med juli föregående år, skriver SCB.

– Det är ett problem som vi på Arbetsförmedlingen tillsammans med andra aktörer måste arbeta för att lösa, säger Eva Samakovlis.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.