Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Drar sig för att söka hjälp” – Här förklarar Tapio Salonen, professor i socialt arbete, varför antalet personer som får ekonomiskt bistånd i Sverige minskar. Foto: TT/SVT

Allt färre får socialbidrag —trots inflation och ökade matpriser

Publicerad

För åttonde året i rad minskar antalet personer som får ekonomiskt bistånd i Sverige, det visar siffror från Socialstyrelsen. Överraskande, tycker Tapio Salonen, professor i socialt arbete.

2023 var det år som minst antal hushåll fått ekonomiskt bistånd sedan Socialstyrelsen började föra statistik år 1990. 2014 låg antalet biståndstagare på 226 400 – för att i den senaste mätningen landa på nästan 146 000 hushåll. Det är en minskning med cirka 36 procent.

– Det är ganska överraskande att det har minskat så stadigt de senaste åren trots att vi har en inflationsdriven ekonomi och att civilsamhället har ökat mycket med sina matmissioner, säger Salonen.

Vad ligger bakom minskningen?

Förklaringen till varför det minskar menar han beror på att hjälpbehovet efter den stora flyktingkrisen på 10-talet avtagit och att arbetslösheten bland lågutbildade och utrikesfödda generellt sett är lägre i dag.

Att det kommunala försörjningsstödet som hjälpverksamhet har blivit mer svåråtkomlig kan också påverka siffrorna ytterligare.

– Man kan skönja beteende- och attitydförändringar hos de familjer som egentligen har rätt till försörjningsstöd. Man brukar bland annat peka på LVU-kampanjen som har gjort att många familjer är försiktiga och drar sig för att söka hjälp.

– Jag tror att det finns ett stort mörkertal helt enkelt, säger Salonen.

Avviker från trenden

Det finns en grupp som avviker från den nedåtgående trenden: 65-plussarna och specifikt kvinnor. Inom denna grupp ökar istället behovet av ekonomiskt bistånd.

Enligt Sofia Lidén, utredare på Socialstyrelsen är höjningen av pensionsåldern en möjlig orsak till ökningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.