Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Daniel Waldenström, professor i nationalekonomi, som har undersökt hur mycket pengar Sverige lägger på försvaret ur ett historiskt perspektiv. Foto: Antonia Sehlstedt

Sverige lägger mindre pengar på försvaret – jämfört med efter andra världskriget

Publicerad

Sveriges upprustning av försvaret är liten, om man jämför med tiden efter andra världskriget. Det visar en ny rapport som SVT tagit del av.

Sedan Ryssland inledde sitt fullskaliga krig mot Ukraina, har fokus riktats mot Sveriges såväl som Europas försvarsförmåga.

Daniel Waldenström, professor i nationalekonomi, har undersökt hur mycket pengar Sverige lägger på försvaret ur ett historiskt perspektiv.

Kriget i Ukraina

Före andra världskriget var Sveriges försvarsbudget ungefär på samma nivå som under åren före 2022, innan Ryssland inledde sitt fullskaliga krig mot Ukraina.

Upp till tio procent av BNP

Men det finns en stor skillnad. Rektionen på kriget var i pengar betydligt starkare efter att andra världskriget bröt ut.

Sverige gick från att lägga en halv procent av landets BNP på försvaret, till nivåer på åtta till tio procent av BNP.

– I Sverige har vi inte haft samma uppgång i försvarsutgifter efter Ukrainakrigets utbrott, säger Daniel Waldenström.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet