SVT:s reporter Oscar Hansson med Alexandra Lindström på stan, grafik med 14 procent upp i bild

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så mycket har kaffet, sockret och läsken gått upp i pris. Svaren överraskar: ”Är det sant?” Foto: Aida Arslanovic

Nära tre år med hög inflation – så dyr blev maten

Uppdaterad
Publicerad

Sedan hösten 2021 har priserna på livsmedel stigit med cirka 25 procent, enligt SCB. Vissa varor har blivit 70 procent dyrare.

– Om konkurrensen hade fungerat bättre tror vi inte att priserna hade varit lika höga, säger Martin Bäckström på Konkurrensverket.

Inflationen närmar sig nu normala nivåer efter att i nästan tre år legat över inflationsmålet på två procent. Samtidigt har prisökningarna på mat avtagit. De senaste månaderna har priset legat på ungefär samma nivå.

Oproportionerliga prisökningar

Men jämfört med augusti 2021 har priset på mat stuckit iväg rejält: 25 procent högre för livsmedel och 24 procent högre för alkoholfria drycker.

Enligt Konkurrensverket, som granskat branschen, är prishöjningarna för konsumenterna högre än för matvarubutikerna.

– Om konkurrensen hade fungerat bättre tror vi inte att priserna hade varit lika höga, säger Martin Bäckström, enhetschef på Konkurrensverket.

Bristande konkurrens

Martin Bäckström pekar på flera problem i branschen, framförallt att det finns för få aktörer och för stora hinder att kunna etablera sig som ny på marknaden. Utan fungerande konkurrens behöver butikerna inte pressa ner sina priser.

– Kostnaderna har ökat och om konkurrensen fungerar bra behöver detta föras vidare till nästa led (konsumenterna, reds. anm), men här har vi sett att kostnaderna förts vidare plus lite till, säger Bäckström.

– Ett exempel är smör. Under perioden vi mätt har handelns pris ökat med 28 kronor och konsumentpriset ökat med 36 kronor. Skillnaden mellan dessa kan inte bara förklaras genom handelns ökade kostnader.

De ökade kostnaderna för matbutiker har delvis berott på pandemin och kriget i Ukraina, men dessa kostnader har nu minskat.

– Kostnaden har vänt neråt för många insatsvaror men detta har inte hänt vad gäller konsumentpriserna, de ligger fortsatt på en hög nivå, säger Martin Bäckström.

Experten tipsar

Hur ska man då göra som konsument om maten bränner hål i plånboken?

– Det bästa man kan göra är att kolla i flera butiker och se till att vara medlem i alla, säger Ulf Mazur, vd för Matpriskollen.

Han rekommenderar också att sätta en budget och ha en inköpslista för att undvika impulsköp.

– I butiken påverkas man av dofterna i delikatessen eller att det är stora extraprisskyltar. Då är det lätt att plocka på sig saker.

Ett sista tips är att ha kylskåpet på fyra grader istället för åtta.

– Maten håller då dubbelt så länge, säger Ulf Mazur.

Så mycket dyrare är varorna

Siffrorna är baserade på SCB:s statistik över konsumentprisindex (KPI) efter varugrupp, från augusti 2021 till maj 2024. Säsongsbaserade varor kan ha extra stor ökning/minskning.

Frukt och grönt

  • Blomkål: +109,2%
  • Honungsmelon: +65,3%
  • Paprika: +52,8%
  • Potatisprodukter: +42,5%
  • Purjolök: +40,5%
  • Frukt- och bärprodukter: +34,9%
  • Ärter och bönor: +30,8%
  • Salladskål: +29,8%
  • Vitkål: +26,5%
  • Djupfrysta grönsaker: +25,2%
  • Färska champinjoner: +25,1%
  • Gul lök: +24,8%
  • Sallad: +23,5%
  • Tomater: +17,3%
  • Morötter: +16,5%
  • Bananer: +15,8%
  • Vindruvor: +14,4%
  • Kiwi, ananas m.m.: +11,4%
  • Äpplen: +1,2%
  • Slanggurka: -2,3%
  • Avokado, mango m.m.: -3,4%
  • Apelsiner: -4,6%
  • Citroner: -5,0%
  • Småcitrus: -7,9%

Kött och fisk

  • Färsk lax: +61,6%
  • Djupfryst fisk: +45,7%
  • Ägg: +41,3%
  • Gravad/rökt laxfisk: +31,6%
  • Kaviar: +29,3%
  • Köttkonserver: +27,6%
  • Fisk- och skaldjursprodukter: +27,0%
  • Griskött: +27,0%
  • Nötkött: +19,8%
  • Fjäderfän: +17,8%
  • Torskfilé: +13,2%

Mejeriprodukter

  • Mjölk: +32,5%
  • Hårdost: +31,9%
  • Grädde: +29,8%
  • Dessertost, mjukost m.m.: +26,7%
  • Gräddfil, crème fraiche: +24,4%

Skafferiprodukter

  • Socker: +70,0%
  • Mat-, stek- och grilloljor: +49,6%
  • Hushållsmargarin: +44,5%
  • Ris: +42,8%
  • Ägg: +41,3%
  • Jäst, soppor, barnmat m.m.: +35,0%
  • Pasta: +34,5%
  • Mjöl: +32,9%
  • Mixer och redning: +28,9%
  • Potatis: +28,9%
  • Lättmargarin: +28,2%
  • Salt: +23,8%
  • Sirap: +23,8%
  • Kryddor och såser: +21,3%
  • Honung: +9,7%

Bröd och sötsaker

  • Kakao och chokladdrycker: +46,0%
  • Småkakor och kex: +35,2%
  • Hårt bröd: +31,0%
  • Glass: +26,8%
  • Konfektyr: +26,1%
  • Bakverk: +25,5%
  • Grovt bröd: +17,2%
  • Franska: +16,0%
  • Vetebröd: +15,7%

Dryck

  • Kaffe: +43,1%
  • Saft m.m.: +36,9%
  • Juice och nektar: +33,9%
  • Öl, 0–2,7 %: +24,0%
  • Öl, 2,8–3,5 %: +23,1%
  • Te: +20,8%
  • Mineralvatten: +15,2%
  • Läsk: +14,2%
  • Mousserande vin: +17,9%
  • Cider: +17,7%
  • Vita viner: +13,6%
  • Öl, > 3,5 %: +13,1%
  • Övriga viner: +12,3%
  • Röda viner: +11,6%
  • Likörer: +8,6%
  • Stark cider: +8,3%
  • Whisky: +7,0%

Källa: SCB

Listan är gjord med stöd av AI.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.