Vårdförbundets medlemmar får inte jobba övertid efter att Vårdförbundets stridsåtgärder trätt i kraft under torsdagen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vårdförbundets medlemmar får inte jobba övertid efter att Vårdförbundets stridsåtgärder trätt i kraft under torsdagen. Foto: Håkan Wikström

Beredda på strid: ”Kommer att betyda stängda vårdplatser”

Publicerad

Kl 16 på torsdagen bröt konflikten mellan Vårdförbundet och SKR/Sobona ut. Det betyder stopp för bland annat all övertid, för vårdförbundets 1 900 medlemmar i Region Värmland.

– Jag ser absolut att det finns risk för att vi inte kan ha vårdplatser öppna – eller att vi felaktigt beordras skyddsarbete, säger Charlotta Dagobert Vanberg, sjuksköterska.

På öron-, näsa, halsmottagningen på Centralsjukhuset i Karlstad kunde vårdförbundets medlemmar konstatera att facket (Vårdförbundet) och arbetsgivarna (Sveriges kommuner och regioner och Sobona) inte kom överens om ett nytt avtal.

Kl 16 bröt konflikten ut, som i ett första steg betyder stopp för all övertid, all mertid och alla nyanställningar.

Kommer drabba patienter

Och personalen tror att det kommer att drabba patienter som inte är i behov av akut sjukvård.

– Det kommer att vara svårare att ha extra vårdplatser öppna. Patienterna kommer att bli kvar på akuten, där det riskerar att bli ännu mer stopp, säger Linn Johansson, sjuksköterska.

Arbetsgivarna kan beordra skyddsarbete. Men inte för planerad verksamhet.

– Jag ser absolut att det finns risk för att vi inte kan ha vårdplatser öppna – eller att vi felaktigt beordras skyddsarbete, säger Charlotta Dagobert Vanberg, sjuksköterska.

Rimliga krav

Charlotta Dagobert Vanberg hade velat se ett nytt avtal – men tycker att fackets krav är rimliga.

– De går helt i linje med vad jag tycker. Vi behöver ha en bättre arbetsmiljö, sänka veckoarbetstiden och få en löneutveckling värd namnet.

I inslaget ovan berättar sjuksköterskorna på CSK mer om konflikten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.