Region Värmlands regiondirektör intervjuas av SVT.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starta klippet och hör mer om besparingsplanerna inom Region Värmland. Foto: Sayed Hashimi Parwani/SVT

Besparingarna i Region Värmland: 120 tjänster ska försvinna

Uppdaterad
Publicerad

Under en pressträff idag meddelade ledningen för Region Värmland att 120 tjänster inom hälso- och sjukvården kommer att tas bort.

– Jag har gett i uppdrag till hälso- och sjukvårdsdirektören att tillsammans med sina medarbetare se var i organisationen vi kan minska med motsvarande antal medarbetare och tjänster, säger regiondirektör Peter Bäckstrand.

Enligt uppgifter från Region Värmland är resultatet för perioden januari till juli i år minus 302 miljoner kronor, vilket är 293 miljoner kronor sämre än budgeterat. Prognosen för helåret 2024 ett underskott på 826 miljoner.

Enligt Peter Bäckstrand är ytterligare neddragningar nödvändiga. Målet är att minska personalkostnaderna med 500 miljoner kronor genom att få ner antalet tjänster till samma nivå som i november 2020.

Besparingarna inom Region Värmland

I nästa fas som nu inleds kan det bli aktuellt med uppsägningar inom hälso- och sjukvården.

– Vi ser över möjligheterna till naturliga avgångar, men om det inte räcker kan uppsägningar bli aktuella, säger Peter Bäckstrand.

Om uppsägningar blir nödvändiga, förväntas de ske mot slutet av oktober enligt Bäckstrand.

Fotnot: I en tidigare version av den här artikeln angavs felaktiga belopp vilka nu korrigerats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Besparingarna inom Region Värmland

Mer i ämnet