Det preliminära underskottet på 826 miljoner ser ut att minska till 466 miljoner tack vare extra statsbidrag och besperingsåtgärder i Region Värmland. Foto: SVT

Region Värmland har sparat 360 miljoner – men prognosen visar 466 miljoner back 2024

Uppdaterad
Publicerad

I våras pekade prognosen på 826 miljoner back för region Värmland under 2024 – men efter åtgärder pekar prognosen nu på ett underskott på 466 miljoner.

– Det beror främst på besparingarna i verksamheterna, säger ekonomidirektör Pia Vinborg i ett pressmeddelande.

Extra statsbidrag och besparingar gör att budgetkrisen i Region Värmland inte verkar bli så illa som befarat.

För att få en budget i balans 2025 har regionen tvingats till tuffa åtgärder. I Våras flaggades det för personalminskningar motsvarande 750 tjänster. En siffra som kunde skrivas ned till 500 färre tjänster tack vare ett extra statsbidrag under våren.

Besparingarna inom Region Värmland

Den nya prognosen är en viktig pusselbit inför budgeten 2025.

– Det är glädjande att se att vi är på rätt väg, men det är ju inte förrän vi stänger 2024 som vi ser det verkliga resultatet så vi behöver hålla i vårt omställningsarbete, säger regiondirektör Peter Bäckstrand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Besparingarna inom Region Värmland

Mer i ämnet