En kvinna i en vit jacka intervjuas utanför ett garage, samtidigt som en hand håller en mobiltelefon som visar en kalkylator med siffran 2 160. Bakgrunden innehåller parkerade bilar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det kommer bli dyrare att parkera i Karlstad. En av de som påverkas är Jessica Smedh. Foto: Sanna Wusou

Betalar 2 160 kr för parkering i Karlstad – nu blir det dyrare

Uppdaterad
Publicerad

Parkeringar på kvartersmark i Karlstad blir dyrare efter årsskiftet. Avgiften ska bland annat uppmuntra folk till att välja mer hållbara färdsätt, som exempelvis att åka kollektivt till centrum.

– Det ska vara gynnsamt att ta kolletivtrafik, säger Karlstads Parkerings ordförande Jonas Orgum.

Det kommer att bli dyrare att parkera i Karlstad efter årsskiftet. Detta eftersom att Karlstads Parkering kommer att höja avgiften på parkeringarna på kvartersmark.

När SVT Värmland pratar med bilister på de parkeringar som berörs så nämner många att det redan är väldigt dyrt att stå parkerad på platserna. Jessica Smedh betalar 2160 kr i månaden för att parkera sin bil under arbetstid.

– Jag är småbarnsförälder, jag har två barn som ska skjutsas runt på med all packning och vad det innebär. Så för att spara tid så får det vara värt de pengarna, säger hon om kostnaden.

Avgiften ett verktyg

Enligt kommunen är avgiften ett verktyg för att ordna trafiken, se till att bilisterna inte parkerar längre än nödvändigt och den ska uppmuntra till att välja mer hållbara färdsätt. Höjningen beror på att täcka ökade kostnader bolaget har för markhyra, skötsel och parkeringsövervakning.

– Hade det varit alldeles för billigt, då hade parkeringarna varit fulla av det vi kallar ”arbetsparkörer”, som åker till sitt jobb och parkerar i stan. Då finns det inte möjlighet för de som vill besöka centrum att få plats.

”Man får gå en bit”

Samtidigt så förstår han att det kan underlätta vardagen för vissa att ta bilen till sitt jobb i centrum.

– Det är klart att jag har förståelse för att folk behöver få ihop livspusslet. Det kan ställa till det, men då kanske man får ställa sig lite längre ifrån centrum och gå en bit.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.