Bilar parkerade

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Från årsskiftet blir det dyrare att parkera på kvartersmark i Karlstad. Foto: SVT

Nu blir det dyrare att parkera i centrala Karlstad

Uppdaterad
Publicerad

Från och med årsskiftet höjs parkeringsavgiften och det blir dyrare att parkera i centrala Karlstad.

– Det innebär en justering på ungefär en krona per timme på de flesta ytorna i centrum, säger Fredrik Gustafsson, verksamhetsutvecklare vid Karlstads Parkering.

Från början av januari 2025 höjs parkeringsavgiften på det kommunala bolaget Karlstads Parkerings parkeringsytor, parkeringar på kvartersmark och i parkeringshuset Gripen. Höjningen blir i snitt en krona per timme.

– Avgiften är till för att styra trafiken och sedan använder man intäkterna för att hålla parkeringsytorna i gott skick, förklarar Fredrik Gustafsson.

Parkeringsavgiften för gul, blå, grön och röd zon på parkeringar på gatumark påverkas dock inte.

”Synd att det är så dyrt”

När SVT Värmland frågar runt bland bilister är reaktionerna blandade. Men Marie Johansson hon är kritisk.

– Det är jättedyrt. Det är synd att det är så dyrt. Då väljer man att åka till Bergvik istället för stan.

Intäkterna ökar för Karlstads Parkerings AB

Pengarna från parkeringsavgifter och p-böter som Karlstads Parkerings AB får in har ökat under en tioårsperiod från ca 13,7 miljoner till 42,3 miljoner. Och bara mellan 2020 och 2023 ökade intäkterna med 35 procent.

Intäkterna ökar men även kostnaderna, berättar Fredrik Gustafsson.

– Kostnaderna har ökat väldigt mycket. Bland annat så är snöröjningen uppe i 1,2 miljoner och parkeringsapparna har blivit en miljon dyrare och när kostnaderna ökar så måste vi öka intäkterna, säger han.

Fotnot: I en tidigare version av texten stod det vad det kostar att parkera en timme i röd zon, som ett exempel. Men förändringen gäller bara parkering på kvartersmark och inte de färgade zonerna på gatumark.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.