Blev julen en ekonomisk baksmälla?

Uppdaterad
Publicerad

Gjorde du för många och kanske för dyra inköp? Har du dragit på dig avbetalningar eller rent av dyra lån? För att undvika samma misstag nästa jul är det nu du ska börja planera för nästa jul, det råder budget- och skuldrådgivaren Ulrika Johansson.

– Spara lite varje månad istället för att ta lån i december.

Behovet av att vara givmild och uppfylla sina näras och käras julönskningar kan leda till en ekonomisk baksmälla och i värsta fall skulder som får tråkiga konsekvenser.

– Tyvärr är avbetalning många familjers räddning vid jul. Men har man inte råd med en sak nu så har man sannolikt inte det sedan heller.

Planera redan nu

Ulrika Johansson som jobbar på Karlstads kommuns budget- och skuldrådgivning ger rådet att redan nu göra en budget för årets present- och julklappsinköp. Att börja spara en slant varje månad redan nu kan vara klokt om man vet med sig att det kommer bli knapert i plånboken under året.

– Det är bättre att spara några hundralappar i månaden under året än att skjuta kostnaderna framför sig.

SMS-lån med 1390% ränta

Ulrika Johansson råder också den som handlar på avbetalning att vara ordentligt insatt i avtalet så att man vet att man klarar en avbetalning. När det gäller sms-lån avråder hon helt. Många missar att läsa det finstilta och tar lån utan att ha koll på den verkliga kostnaden. Ett sms-lån som marknadsförs som räntefritt kan i själva verket ha en effektiv ränta som är chockerande hög om man räknar samman de påslag av extra avgifter som oftast står omnämnda med finstilt text.

– Jag fick svar från ett låneföretag att den effektiva räntan var 1390%. Det är helt galet och jag ser inget tillfälle när det är befogat att ta ett sådant lån.

Nu tar folk tag i sin ekonomi

Att ta tag i sin ekonomi tar på krafterna och det är förklaringen till att många blundar för problemen i december, tror Ulrika Johansson. I början av året däremot brukar det märkas ett större inflöde av personer som vill ha hjälp och hon tror inte att 2019 blir ett undantag.

– Kronofogden har många evighetsgäldenärer i sina register och antalet betalningsförelägganden har ökat, så det kanske inte är helt osannolikt att tro att det kommer att hålla sig konstant eller till och med öka något.

Tips på hur man kan spara pengar:

  • Gör en budget och håll dig till den
  • För kassabok
  • Gör inköpslistor
  • Veckohandla
  • Gör matlåda i stället för att äta ute på restaurang
  • Dra ned på ovanor. Det finns mycket pengar att spara på cigaretter, snus och krogkvällar
  • Sälj det som inte används i garderob och förråd
  • Dra ned på transportkostnader och cykla i stället, om möjligt
  • Betala räkningarna i tid och slipp onödiga påminnelseavgifter, lägg på autogiro
  • Se över abonnemang och försäkringar
  • Spara varje månad till oförutsedda utgifter eller varför inte till nästa års födelsedagar och julklappsinköp

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.