Bojorten används för reguljära båtturer, till chartertrafik och piratturer för barn.

Bojorten repareras för över 1 miljon

Uppdaterad
Publicerad

Rötskadade Bojorten, Christine af Bro, i Kristinehamn behöver repareras och i dag beslutade kommunstyrelsens arbetsutskott att kommunen ska avsätta 1,1 miljoner kronor för det.

– Det är ett symbolvärde för Kristinehamn, vårt flytande stadsvapen, säger kommunalrådet Bjarne Olsson (S).

Redan år 2016 byttes ett stort antal spant ut på fartyget på grund av att det var rötskadat. Nu är det dags igen. Vid Transportstyrelsens besiktning i våras upptäcktes rötskador på styrbord sida och för att Bojorten ska vara sjöduglig måste nu ytterligare 30-35 spant bytas ut.

De nya kommer vara i ek istället för furu och de kommer att förskjutas och på så vis hoppas kommunen att ventilationen kommer att bli bättre.

Enligt kommunens beräkningar för material, arbete och transporter handlar det om en maximal kostnad på 1, 1 miljoner kronor, vilket arbetsutskottet i dag beslutade att avsätta från kommunstyrelsens oförutsedda investeringsbudget.

– Alternativet är att inte göra det och då får vi inte godkänt av Transportstyrelsen att köra Bojorten i båttrafik. Då skulle den bli liggande stilla vid kaj. Det finns inget mellanalternativ, säger Bjarne Olsson.

Bojorten används för reguljära båtturer, till chartertrafik och piratturer för barn.

Ärendet ska också behandlas i kommunstyrelsen i oktober.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.