Lisa Hygge, då 21 år gammal, var på ön Koh Phi Phi i sydvästra Thailand tillsammans med en nära vän, på väg hem från Australien där de båda pluggat ett halvår. När vågen slog in, tappade de bort varandra.
Vännen Anna skadades svårt och fick föras till sjukhus med ambulanshelikopter. Lisa blev blåslagen, men klarade sig – trots att hon dragits in under vattnet – med lindriga skador.
Drogs med som i en virvelvind
– Jag hamnade under vattnet och drogs med som i en virvelvind i vattnet bland allt bråte, helt okontrollerbart. Jag sögs ner under vattnet och fastnade där, och kände ”är det så här livet ska ta slut”? innan jag kom loss och upp till ytan, säger Lisa Hygge när SVT Värmland träffar henne 20 år efter katastrofen.
Hör henne berätta om sin dramatiska upplevelse i klippet.
Jordbävningen och tsunamin i Indiska oceanen 2004
Flodvågen som uppstod efter en jordbävning ute till havs, skapade vågor som snabbt färdades mot land för att där växa på höjden till som mest 30 meter. Populära turistmål som Khao Lak och Phi Phi-öarna i Thailand blev i det närmaste utplånade av vågor, som på höjden växte till som mest 30 meter. I Khao Lak, där många svenskar befann sig, var vågen ungefär tio meter hög.
Totalt dog minst omkring 220 000 människor och miljontals människor skadades. Siffran är inte exakt eftersom många offer aldrig blev identifierade.