Foto: SVT

Bönderna på Guterud längtar efter regn

Publicerad

Efter förra årets torka är alla matreserverna hos bönderna i Värmland slut. Och än har inte regnet kommit vilket oroar mjölkbonden Kent Jakobsson.

– Det fattas vatten, särskilt på vallen. Där har det stått still i tre veckor, säger han.

Han driver gården i Guterud tillsammans med sina två bröder Göte och Olle Jakobssen. Fem av deras barn är också med och jobbar på gården. Totalt är de tio stycken som hjälper till med arbetsbördan. För ett rejält arbete blir det när man har 400 mjölkkor och 400 ungdjur att ta hand om.

– Vi jobbar tolv timmar per dag, säger Kent Jakobsson när han tittar ut på kvigorna som går i hagen och får lite sol på sig. Det är inte mycket gräs i hagen, det är mest för att de ska få röra på sig som de får gå ute.

Påminner om förra sommaren

Bröderna tog över gården efter sina föräldrar 1980 och är därmed erfarna lantbrukare. Att vädret skiftar är inget nytt men efter förra årets torka kniper det i reserverna. Året 2017 fick de flesta lantbrukare en bra vallskörd, alltså foder som blir hö och ensilage, vilket hjälpte till att dryga ut förråden när torkan slog till. Enligt Lantmännen så var det den sämsta sommaren i Sverige på 60 år. Kent Jakobsson är försiktigt orolig. Än är våren tidig – förra året började de inte så förrän i maj.

– Så det kan ju vända. Men det är ju oroväckande när regnet försvinner ur prognosen hela tiden. Det påminner om förra sommaren, säger han.

Blandar med halm

Vallfodret är det foder som går åt mest och på Guterud behövs 25 ton mat till djuren, inklusive spannmål och mineraler. Ensilaget är också det foder som är mest beroende av att det ska komma regn, annars blir den skörden dålig. För att dryga ut fodret blandar de ensilaget med halm, betfor och soja.

– Vi har blandat tidigare år också, men nu började vi redan i höstas att blanda i halm och betfor, säger Kent Jacobsson.

Klimatförändring eller inte

Han kan inte säga om avsaknaden av regn beror på global uppvärmning eller inte. Oavsett så kanske de kan behöva anpassa sig om det torra vädret håller i sig.

– En kan ju bli tvungen att skaffa bevattningssystem. Det är dyrt, men en kanske inte kommer ha något val, säger Kent Jakobsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.