Anders Larsson, coach för det svenska Warhammer-landslaget

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anders Larsson, coach för det svenska Warhammer-landslaget håller upp bronsplaketten. Foto: SVT

Coachen som ledde svenska Warhammer-landslaget till VM-brons

Publicerad

Värmlänningen Anders Larsson är coach för Sveriges kanske inte mest kända landslag: landslaget i brädspelet Warhammer. Tidigare i sommar tog de brons när VM avgjordes i Amsterdam.

Tjugosex lag från hela världen fanns på plats. Varje lag har åtta spelare, alla utrustade med sin egen armé med figurer med olika egenskaper. Sen gäller det att lösa olika uppdrag och överlista motståndaren på den bordsstora spelplanen.

Uppdragen styrs av komplicerade regler och utfallet hänger på en hel del skicklighet och lite tur med tärningskasten..

– Det är som schack med extra allt, säger Anders Larsson.

Miljontals spelare

I världen finns miljontals spelare, i Sverige uppskattar Anders dem till cirka hundratusen, varav 50 till 100 är elitspelare.

Jobbet som coach innehåller, förutom laguttagningar och att se till att allt praktiskt fungerar runt laget, en hel del taktik. Inte minst när det kommer till att formera figurerna inför matcherna i så kallade listor:

– Spelar en lista mot fel motståndare så spelar det ingen roll hur bra vi är, vi får ändå stryk eftersom de är gjorda på ett visst sätt.

I klippet hör du Anders berätta om vändningen i matchen där bronset bärgades och vad som står på tur för landslaget härnäst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.