En sjuksköterska förbereder en injektion på en äldre person som sitter i en klinisk miljö. Sjuksköterskan har på sig handskar och håller en spruta i närheten av patientens överarm. Rummet är ljust med höga väggar som ger en medicinsk atmosfär.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Alf Blåder, 83, vaccinerar sig mot både covid-19 och säsongsinfluensan. Foto: Håkan Wikström/SVT

Covidökningen i Värmland störst i Sverige – nu drar vaccination igång

Uppdaterad
Publicerad

Covidsmittan i Sverige är högst i Värmland. Därför drar Region Värmland igång årets vaccinationskampanj tidigare än normalt.

– Vi erbjuder samvaccination med säsongsinfluensavaccinet för att man verkligen ska ta båda, säger Birgitta Sahlström, vaccinationsansvarig Region Värmland.

Under årets vaccinationskampanj riktar Region Värmland in sig på tre vaccin.

Dels mot säsongsinfluensan, påfyllnadsdos av covid-19 men också mot lunginflammation.

– Om man inte har tagit vaccination mot lunginflammation kan man ta det samtidigt, säger Birgitta Sahlström.

Fler grupper nekas vaccin

Alla kommer inte att få covidvaccinet.

Patienter med högt blodtryck anses inte längre vara en riskgrupp, och personer under 65 år som inte tillhör någon riskgrupp kommer heller inte att få något vaccin.

– Man har sett mycket evidens för att man inte blir allvarligt sjuk om man inte tillhör riskgrupp, så därför kan man lugnt och tryggt avstå.

I klippet ovan berättar Birgitta Sahlström mer om vilka som bör ta vaccinet och varför, dessutom följer vi med patinten Alf Blåder som vaccinerar sig mot både influensa och covid-19

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.