En karta över Sverige i grönt som visar olika regioner, placerad till vänster om en person i en ljus tröja som står inomhus i en offentlig miljö. I bakgrunden syns andra personer och en modern byggnad.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anna Skogstam, smittskyddsläkare i Värmland, har svårt att säga vad som ligger bakom ökningen av konstaterat covidsmittade i Värmland. Foto: SVT Grafik, Folkhälsomyndigheten

Smittskyddsläkaren om höga smittspridningen i Värmland

Publicerad

Under den senaste 20-veckorsperioden har flest smittade av covid-19 i Sverige hittats i Värmland.

Och i augusti kom en rejäl ökning av antalet smittade.

– Det är svårt att säga varför. Det kan bero på att det är en stor smittspridning här, men kan det kan också bero på att vi testar mer, säger Anna Skogstam, smittskyddsläkare Region Värmland.

Värmland har flest antal konstaterat smittade i covid 19 per 100 000 invånare under den senaste 20-veckorsperioden. Under augusti, framför allt under vecka 34, sköt kurvan i höjden rejält. Framför allt i Torsby, men också i Sunne och Hagfors.

I klippet ovan berättar smittskyddsläkaren i Värmland Anna Skogstam om vilka som ska vaccineras, och vad man ska göra om man tror att man är smittad

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.