Elledningar

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör elfösäljaren på Karlstads Energi förklara i klippet vem som är vinnare och förlorare på nya el-beräkningsmetoden. Foto: SVT

Då kan du räkna med dyrare el – snart gäller nytt sätt att räkna timpris efter EU-direktiv

Uppdaterad
Publicerad

Snart kan konsumenter räkna med dyrare el – bland annat om man bor i Värmland. Detta när ett nytt beräkningssätt för timpriser börjar gälla till följd av ett EU-direktiv.

– Nu bör man se över sina elavtal, säger Peo Ajaxson, elförsäljare på Karlstads Energi.

Vilka är vinnare och förlorare på nya el-beräkningsmetoden? Se elfösäljaren på Karlstads Energi förklara i klippet ovan.

Det handlar om en ny beräkningsmetod hos elbörsen Nord Pool som börjar gälla den 29 oktober. Tanken är att utnyttja kapaciteten i elnäten bättre och att mer el ska kunna överföras mellan elområden.

– Det här ska vara mer samhällsekonomiskt lönsamt för Norden som helhet, säger Peo Ajaxson.

Kan öka med 20 procent

Utifrån simuleringar som gjorts medför det nya beräkningssättet ett ökat pris på cirka 20 procent för elkonsumenter i det elområde som Värmland tillhör.

– Det är lite oklart hur mycket dyrare. Men det kommer att bli lite dyrare hos oss i Värmland i elområde 3, men billigare i till exempel Danmark, säger Peo Ajaxson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.