En delad bild som visar två sektioner. Till vänster syns en person som pratar med en mikrofon i handen, omgiven av en restaurangmiljö. Till höger visas en närbild av flera rundade bröddegar som ligger på ett mjölat bord, där en person arbetar med dem.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ett tiotal anställda och i ett litet företag där marginalerna är små – se Björn Källman förklara hur ökade elkostnader kan skapa stor oro. Foto: Camilla Gustafsson/SVT

Dyrare el skapar oro i bageribranschen: ”Hoppas på blåsig och inte så kall vinter”

Publicerad

Björn Källman från Charlottenberg hade precis utökat sin konditori- och bageriverksamhet när energikrisen 2022 nådde sin kulmen. Då låg krigsutbrottet i Ukraina bakom de höga prisnivåerna. Nu väntas ett nytt EU-direktiv ge elkonsumenterna i Värmland högre elpriser.

– Det är ingenting vi kan påverka så det är bara att gilla läget och hoppas på en blåsig och inte så kall vinter, säger Björn Källman.

Den 29 oktober ändrar elbörsen Nord Pool beräkningssättet för timpriset till följd av ett nytt EU-direktiv. Utifrån simuleringar som gjorts kan det medföra ett ökat pris på cirka 20 procent för elkonsumenter i det elområde som Värmland tillhör.

Björn Källman har ett tiotal anställda och i ett litet företag där marginalerna är små skapar ökade elkostnader stor oro.

– Våra ugnar drar mycket ström och en ökad elkostnad är svårt att lägga på konsumenten, säger han.

Många tvingades lägga ner

På branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer såg man under våren betydligt fler än vanligt som tvingades lägga ner, berättar vd Martin Lundell.

– Höga elpriser, inflation och färre inköp av hushållen är en giftig cocktail för bagerier, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.