– Dels var det en kallfront från norra Jylland som låg tvärs över Värmland, Dalarna och upp mot Norrland, dels var det väldigt varm luft över Götaland – med 27,8 grader som mest i Halmstad – och i den här varma luften bildades under eftermiddagen kraftiga regn- och åskskurar över Västra Götaland och de vandrade norrut över Vänern och Värmland och ”bakade ihop sig” med fronten som låg där, säger Therese Fougman, meteorolog
Mest regn i Sunne
SMHI har flera väderstationer som mäter nederbörd i Värmland. Mellan klockan 08 på tisdagsmorgonen och 08 i morse kom det 40,8 mm i Sunne, men hälften av det kom under en timme. Gustavsfors fick 36,1 mm, Sölje 35,3 mm, Blomskog 31,4 mm och Daglösen 27,5.
I Karlstad, som drabbades av översvämningar i de centrala delarna, finns däremot ingen sådan väderstation vilket gör att det inte går att säga hur mycket det regnade exakt, men utifrån hur det såg ut runtomkring vågar Therese Fougman göra en uppskattning:
– I Sunne kom det ju 19 mm under en timme och så kan de mycket väl ha varit i Karlstad också. Om jag gör en uppskattning sett till övriga stationer runt Karlstad kan det mycket väl handla om att det kommit mellan 20 och 40 mm i Karlstad också, säger hon.
Många blixturladdningar
I ovädret i Värmland skedde mellan 100 och 200 blixturladdningar per 100 kvadratkilometer under dygnet 24 maj.
– Precis vid Karlstad var det väldigt intensivt under ett antal timmar, säger Therese Fougman.
Det spricker upp
Nu har ovädret passerat och Värmland kan till och med få chans till sol under dagen.
– Regnet har dragit bort och molntäcket spricker upp allt mer och det kommer att vara sol mellan varven idag. Till imorgon ser det ut att vara uppehåll under stor del av dagen. Eventuellt kommer ett regnområde in österifrån och kan beröra de mest ostliga delarna av Värmland, säger Therese Fougman.