Därför fick de stipendium – fullständiga motiveringar

Publicerad

Motivering Pia Holmquist:

Det är i barndomen man kan lägga grunden för ett livslångt intresse för kultur. Därför är det viktigt att det finns professionella kulturskapare som bidrar till ett brett utbud av levande kultur för barn och unga. Pia Holmquist kom till Värmland 1980 och har sedan dess producerat ett stort antal teaterföreställningar, framförallt för barn, och ofta för dom allra minsta. Hon har också gjort sex kortfilmer, arrangerat dockteaterfestivaler och stora utställningar i Magasin Katrin i Långban.

Pia Holmquist tilldelas Landstingets Frödingstipendium 2018 för ett kreativt kulturskapande med ett starkt och konsekvent barnperspektiv.

Motivering Steven Jones:

Steven föddes i Salem, Ohio 1952, han studerade vid École des Beaux Arts de Nimes 1972-74.

Efter studier flyttade han till Forshaga och är sedan många år boende på en liten gård i Samstorp  tillsammans med textilkonstnär Hildegun Martinsen Jones där Steven är verksam keramiker, arbetande med såväl bruksföremål som skulpturer.

Steven har en mångårig erfarenhet inom keramik och finns representerad bland annat på Ceramic Museum Mung Yeoung, Cedar Rapids Museum of Art i Iowa, Statens Konstråd, Höganäs Museum och Värmlands Museum.

Han har med stor generositet delat med sig av sina kunskaper i keramik och vedeldad saltglasyrbränning , genom workshops och kurser till såväl elever som kollegor. Steven är också en av de som startade Konsthantverkarna i Karlstad som fortfarande idag är en viktig aktör för konsthantverket i Sverige. 

Steven tilldelas Landstingets Frödingstipendium 2018 för att han bidrar till att berika den värmländska keramiken, med sina karaktäristiska saltglaserade verk som uttrycker råhet, enkelhet men också sublimitet.

Landstingets Folkrörelsestipendium 2018

Landstingets Folkrörelsestipendium utdelas sedan 1977 till enskilda eller grupp som inom en folkrörelse gjort betydande insatser inom Värmlands län. Stipendiet är på 50 000 kronor.

Årets mottagare är Föreningsarkivet i Värmland.

Föreningsarkivet bildades 1949, och fyller därmed 70 år nästa år. Det är landets äldsta föreningsarkiv på länsnivå, och det rymmer arkiv från mer än 7 000 föreningar. Dessutom finns det fanor och standar, ljud- och filminspelningar, affischer och tusentals fotografier. Tillsammans utgör arkivets samlingar en oskattbar källa till kunskap om det värmländska föreningslivets historia. Arkiven speglar hur ideella insatser varit med och format länet under mer än 150 år. Tillsammans med övriga arkiv i Arkivcentrum och andra samarbetspartners levandegör också Föreningsarkivet sina samlingar och medverkar till att arkiven används i undervisning, forskning och programverksamhet.

Föreningsarkivet i Värmland tilldelas Landstingets Folkrörelsestipendium 2018 för att arkivet med stor kunskap och starkt engagemang bidrar till att bevara och lyfta fram det värmländska föreningslivets historia.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.