Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Denny Jansson om både nackdelar och fördelar med engelskans påverkan på det svenska språket. Foto: Filip Jemtelius/SVT

Tre frågor om: Därför påverkas svenska språket av engelskan

Uppdaterad
Publicerad

Att använda engelska termer har blivit allt vanligare inom det svenska språket. Denny Jansson är doktorand vid Karlstads universitet och genomför ett avhandlingsprojekt i ungdomars språkbruk.

– Det är ett fenomen som blivit allt vanligare de senaste 20 åren, att engelska ord kommer in istället för de svenska.

Enligt Denny Jansson finns flera anledningar till att engelska förekommer i det svenska språket. Bland annat beror det på barn och ungdomars intag av sociala medier där det finns klipp och texter som innehåller kulturella uttryck.

– Inflödet har nog ökat av engelska i många olika sammanhang, säger han.

Viktigt verktyg för grupptillhörighet

Denny Jansson har genomfört sitt arbete genom att följa med gymnasieelever i skolmiljö och analysera deras språk. En slutsats som han har dragit av sitt arbete är att språket är ett viktigt verktyg för att känna sig som del av en grupp.

– Det kan vara att man byter från en dialekt till en annan eller att man helt enkelt kanske pratar mer engelska termer om man vill tillhöra en specifik grupp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.