Flera människor vandrar längs en landsväg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Pilgrimsvandringen startar vid norska gränsen och slutar i Vadstena i början av september. Foto: Maria Haglund/SVT

De vandrar till Vadstena för klimatet och biologisk mångfald

Uppdaterad
Publicerad

I Värmland pågår just nu en Pilgrimsvandring för miljön, där deltagarna startade vid norska gränsen och går i mål i Vadstena. I fokus står klimatet och den biologiska mångfalden.

– Det kanske verkar absurt långsamt att gå den här sträckan men det visar på hur mycket vi lever med hög hastighet i våra liv, säger Lena Bergström, pastor och miljöaktivist.

Bakom vandringen står Svenska kyrkans rörelse Pilgrim's Walk for Future som beslutat att organisationen ska vara klimatneutral 2030. Parallellt med vandringen i Värmland pågår en vandring i Dalarna och dessa två kommer mötas i Vadstena på Global Walk for Future Day i september.

– När vi går ser vi hur den biologiska mångfalden förändras, vi ser invasiva arter som lupiner och jättebalsamin, säger Anneli Sandberg, pastor vid Tingvallakyrkan i Karlstad.

Klimat

Två mil om dagen

Vem som helst kan ansluta längst med Pilgrimsfärden för vandring över dagen, i snitt går de runt två mil. Sovplatsen är ofta golven i olika församlingshem.

Hör mer om Pilgrimsvandringens syfte, hur vädret varit och ta del av reaktioner i klippet.

Fakta om Pilgrimsvandringen Värmland

Pilgrim’s Walk for Future-vandringar startade den 5 augusti i Värmland vid den norska gränsen och kommer landa i Vadstena den 2 september. Däremellan går man Västra Värmlandsleden ner mot Vänern, tar båt till Lurö och vidare på Västergötlands S:t Olofsleder. Sen fortsätter man med en båtresa över Vättern och vandring längs Vätterns östra strand norrut till Vadstena.

Under veckorna finns olika teman att reflektera över, ibland i samtal och ibland under tystnad. Efter pauser startar man med en gemensam bön.

Källa: walkforfuture.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimat

Mer i ämnet