Amanda Larsson träffade en svensk kille på en krog på Rhodos och de gick till hennes hotell för att ha sex. Men det som började med samtycke slutade, enligt Amanda, i en våldtäkt efter att hon velat avbryta det sexuella umgänget. Efteråt fick hon hjälp av sina vänner och en polisanmälan gjordes
– Mitt intryck var att de inte trodde på mig. Och de är väl vana vid att det händer en massa saker där borta men jag var inte beredd på det bemötandet. Jag upplevde att de inte ville att jag skulle anmäla, berättar Amanda Larsson.
Polisanmälde i Sverige
Men Amanda Larsson stod fast vid sin anmälan och berättar att hon fick besked av den grekiska polisen att ärendet skulle föras över till Sverige. Trots det gjorde hon en ny polisanmälan hemma i Sverige och en förundersökning inleddes. Förhör hölls med såväl Amanda som hennes vänner och den misstänkte våldtäktsmannen.
– Jag tycker det fanns ett sådant bevisläge att ett åtal hade kunnat väckas, säger Amanda Larssons målsägandebiträde Kerstin Samuelsson.
Åklagaren bekräftar bevisning
Den handläggande åklagaren vill inte ställa upp på intervju men bekräftar målsägandebiträdets bild av att det fanns bevis.
– Jag bedömde att vi hade visst stöd för målsägandens uppgifter i vår förundersökning men ytterligare utredningsåtgärder fanns att vidta, bland annat inhämtande av utredning från Grekland, uppger åklagaren i ett mejl.
Men Grekland lämnade aldrig över ärendet till Sverige. I stället hamnade Amanda Larsson i en ett och ett halvt års oviss väntan på att åklagarmyndigheten skulle få nödvändiga besked, beslut och dokument från Grekland.
När de kom var det för sent. Då hade den grekiska brottsutredningen redan lagts ner och fått status av en dom som enligt lagen inte går att överklaga.
Se Amanda Larsson berätta om det upplevda rättsövergreppet i videon ovan.
Vad säger lagen?
Enligt brottsbalken är svensk domstol behörig att döma över brott som har begåtts utanför Sverige om den som begått brottet vid gärningstillfället var svensk medborgare eller har sin hemvist i Sverige.
Men om frågan om ansvar för brott prövats genom en dom som har meddelats av någon annan domstol än svensk domstol och som fått laga kraft, får den tilltalade inte lagföras i Sverige för en gärning som omfattats av prövningen.