Se lokalernas skick i klippet ovan – och den oberoende politikern, Hans Nilssons, svar på vad han tycker att man ska göra i stället.
I över två år har rektorerna och den administrativa personalen huserat i den gamla förskolan Pillret. En lokal som inte varit anpassad för deras behov.
Rivit upp beslut
Förra året bestämde kommunstyrelsen att avsätta tre miljoner för att renovera Pillret. Tanken var att lokalen även skulle kunna användas för att hjälpa elever som blivit hemmasittande till följd av psykisk ohälsa att komma tillbaka in i undervisningen.
Men under våren har oppositionen rivit upp beslutet. Det visade sig nämligen att den beräknade kostnaden stigit till 5,7 miljoner kronor – efter att materialkostnader ökat markant.
Otjänlig som arbetsplats
Parallellt med detta har fackförbundet hävdat att lokalen, så som den ser ut i dag, är otjänlig som arbetsplats. Därför anmäls nu kommunen till Arbetsmiljöverket. Eftersom tjänstemännens egna förslag – att renovera – röstats ned, så menar tjänstemännen att de inte kan ta sitt arbetsmiljöansvar och har därmed överfört det ansvaret tillbaka till politiken som ju i grunden är högst ansvarig.
Frågan om vilka lokaler personalen ska vara i kvarstår. SD, S, L och oberoende Hans Nilsson (tidigare HEL) har röstat för att det ska skickas på återremiss till förvaltningen att undersöka andra alternativ.
Så styrs Eda kommun:
Centerpartiet, Vänsterpartiet och Hela Edas Lista styr genom minoritetsstyre sedan valet 2018. Under mandatperioden har tre av de fem politikerna på HEL:s mandat i fullmäktige lämnat partiet och blivit politiska vildar, vilket ytterligare har försvagat minoritetsstyret.
Mandatfördelning:
HEL: 5 (varav 3 är politiska vildar)
V: 2
C: 7
KD: 2
S: 10
M: 4
L: 1
SD: 4