En grupp människor deltar i en sparktävling på en frusen sjö under spark-VM i Arvika, där två deltagare lutar sig framåt med sina sparkar klara för start. En person i gul väst ger signalen att börja, medan en publik står i bakgrunden och iakttar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polis på startlinjen i spark-VM i Arvika som nu återuppstått – se bilderna från anrika tävlingen där lagens klädval och utstyrslar ökar vinstchanserna Foto: Camilla Gustafsson/SVT

Efter decennier av uppehåll för anrika folkfesten – här återuppstår spark-VM i Arvika

Uppdaterad
Publicerad

Det udda världsmästerskapet lockade tusentals åskådare varje år under 1970- och 80-talen. Nu vill Arvika Yankee car club väcka liv i ”spark-VM” igen. I helgen samlades en tjugotal lag på Viks idrottsplats i hopp om att slå världsrekord.

– Nu kör vi cruising på sommaren och spark på vintern, säger Christian Ericson ordförande i Arvika Yankee Car Club.

Bakgrunden till spark-tävlingen är berättelsen om Elis i Taserud och bröderna Karl och Christian Eriksson som sägs ha satt världsrekordet år 1897: 3 x 252 meter. Rekordtiden var 3:09. I lördagens tävlingar handlade det återigen om att sparka sträckan men den här gången var tiden inte det viktigaste.

– Det är att ta sig runt på roligaste sätt. Vi har ju faktiskt inte någon tidtagare, säger Christian Ericson.

Lånade sparkar

De lag som kom till start under lördagens sparktävling gjorde sitt bästa för ta hem medalj och för att möta publikens jubel och domares gillande.

– Vi fick låna ett par sparkar för vi hade inga egna, berättar Vera Sand och kompisen Hedda Ericson.

Lag vinterbadarna har värvat extra förstärkning och hävdar att de både löp- och sparktränat.

– Vi har goda chanser och ska vinna, säger Marita Edlund Ericson och skattar innan hon ställer sig på startlinjen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.