I klippet berättar brandmännen som var på plats om hur de rustat sig. Foto: SVT

Efter Ekshäradsbranden förra sommaren: ”Nu har vi skaffat drönare”

Uppdaterad
Publicerad

Den förste juli ifjol startade en stor skogsbrand i Ekshärad. 250 hektar skog brann och först en månad senare var branden helt släckt. Det här gav räddningstjänsten i Hagfors många nya erfarenheter.

– Man tror nästan att det inte är sant att det var så stort som det var, berättar brandmannen och insatsledaren Staffan Ågren.

Räddningschefen i Hagfors kommun Håkan Finnkvist hade semester men blev uppringd av en kollega som berättade om branden.

– Jag drog direkt iväg till stationen och sen när jag såg omfattningen började jag fundera över plan B.

Fjolårets sommar var extremt varm och brandrisken stor så det blev en stor insats. Brandmän i 25 till 30 räddningsorganisationer blev involverade i släckningsarbetet.

– Tur i oturen var att vi var före alla andra stora bränder. Vi fick direkt material via MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, reds.amn.) och dessutom stöd av helikoptrar, fortsätter Staffan Ågren.

Långt släckningsarbete

Branden i Ekshärad krävde två veckors insatser av räddningstjänsten. Branden var inte helt släckt då, men sedan fick markägarna ta över ansvaret.

-Vi var ju ofta på plats ändå och släckningarna var inte avslutade förrän efter en månad. Sen fortsatte allt efterarbete under hösten. Ta reda på materiel och sådant.

Ekshäradsbranden skövlade 250 hektar skog. I dag är landskapet spöklikt med brända trärester och svarta stubbar.

När Håkan Finnkvist och Staffan Ågren möter SVT på brandplatsen i Hornäs konsterarar de att det gett många erfarenheter.

– Den fina samverkan som skedde med andra räddningstjänster. Själva fixar vi inte en sådan brand, summerar Håkan Finnkvist.

– Viktigt är också att vi fort kan se hur brandområdet ser ut. Därför har vi nu skaffat en drönare som kan vara till hjälp när sådant händer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.