En person sitter vid ett arbetsbord och målar detaljer på en modell med en pensel. Runt dem finns olika verktyg och material för modellbygge, inklusive färgburkar och penslar. I bakgrunden syns en fönsterutsikt samt en målning på väggen av ett barn som leker i naturen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Normalt tar det en månad eller två att bli klar med en modell. Sedan har jag några som jag hållit på med i över ett år, berättar Stefan Nilsson. Foto: Rino Rotevatn/SVT

Stefans recept mot stress – bygga plastmodeller

Uppdaterad
Publicerad

När kraven i arbetslivet blev för höga och stressen för påtaglig hittade Sunnebon Stefan Nilsson tillbaka till barndomshobbyn modellbygge.

– Det är ett väldigt bra sätt att koppla av, säger han om de många timmar han lägger ner på sina modeller.

I ett rum på övervåningen i villan hemma i Sunne har Stefan Nilsson sin modellbyggesateljé. Längs väggarna trängs färgburkar i miniformat med penslar och diverse verktyg. Här tillbringar han en avsevärd del av sin tid.

– Normalt tar det en månad eller två att bli klar med en modell. Sedan har jag några som jag hållit på med i över ett år, berättar Stefan Nilsson.

Fulla vitrinskåp

Sedan Stefan Nilsson återupptog sin barndomshobby har det blivit många byggen, något som välfyllda vitrinskåp i bostaden vittnar om. Där tronar allt från ytterst välbyggda modeller av svenska stridsflygplan till slagskeppet Bismarck.

– De roligaste momenten varierar. Har man suttit och målat och patinerat en modell är det alltid roligt att börja bygga igen och vice versa.

Medicin mot stress

Modellbyggandet har för Stefan Nilsson blivit väl så mycket en fråga om stresshantering som en hobby. Det var i samband med en utbrändhet som han hittade tillbaka till barndomshobbyn.

– Då behövde jag hitta någonting som kunde ge lite lugn och ro. Och det här är avkopplande, säger han.

Se delar av Stefan Nilsson samlingar i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.