Tre personer i skyddsdräkter går mot en dörr i en bostad, medan en kvinna sitter i ett annat rum och håller en mikrofon med SVT:s logotyp.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Gunsan Lundquist, Kvinnojouren Karlstad, vill öka polisens kompetens gällande mäns våld mot kvinnor. Foto: SVT

Efter misstänkta Arvikamordet – Kvinnojouren vill öka polisens kompetens

Publicerad

Kvinnan höggs ihjäl med ett svärd inför ögonen på sina barn bara några minuter efter att polisen varit i kontakt med henne. Kvinnojouren i Karlstads ordförande, Gunsan Lundquist, har tagit del av samtalet och menar att flera frågor som borde ha ställts aldrig ställdes.

– Polisen behöver öka sin kompetens inom det här området, säger hon.

Klockan var drygt 20 minuter i tio på kvällen den åttonde augusti när polisen fick ett samtal från en orolig kvinna. Hon berättade att hennes syster i Arvika ville skiljas från sin man och att mannen var galen. Polisen ringde därefter upp systern som sa att mannen var svartsjuk och arg men att polisen inte kunde hjälpa. Samtalet avslutades med att polisen uppmanade kvinnan att ringa om det uppstod hot eller att mannen gjorde henne illa.

– Vi vet att en man som får till sig att kvinnan vill skiljas kan bli jättefarlig. Det är då det oftast sker dödligt våld, säger Gunsan Lundquist på Kvinnojouren i Karlstad.

Mäns våld mot kvinnor

Inga frågor om att skiljas

Men polisen frågar aldrig kvinnan om hon berättat för sin man att hon vill skiljas. Och polisen försäkrar sig inte heller om att mannen inte är i närheten när telefonsamtalet hålls. Bara några minuter efter att polisen lagt på får kvinnan ett dödade svärdshugg i buken.

– De borde ha säkerställt att kvinnan är ensam så att hon kan prata och berätta. Och man måste bära med sig att kvinnan nog lever med det här våldet varje dag, så för henne är det inte konstigt att mannen är arg och aggressiv, säger Gunsan Lundquist.

Läser alla förundersökningar

Gunsan Lundquist läser alla förundersökningar hon kan komma över som rör grovt våld mot kvinnor, huvudsakligen för att försöka förstå männen. Men hon ser också andra mönster.

– Det handlar om att man inte riktigt har kompetensen om hur våld i nära relation ser ut. Det är såklart inte polisens fel när kvinnan dör, det är mannens, men jag önskar att de ställde andra typer av frågor, säger Gunsan Lundquist.

I inslaget ovan svarar bland annat tf sektionschef Maria Lager på regionsledningscentralen i polisregion Bergslagen på varför man inte skickade en patrull.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mäns våld mot kvinnor

Mer i ämnet