Händelsen i Örebro har fått många att fundera på sin egen säkerhet i skolan och hos flera av de elever SVT möter på vuxenskolan i grannkommunen Karlskoga är oron påtaglig.
– Det kryper väldigt nära. Man vill kunna ta det för givet att man är trygg när man går till skolan, men nu känner många att det inte riktigt går längre, säger Julia Röjare, en av eleverna som studerar till undersköterska.
Och enligt Julia är upplevelsen för flera komvuxelever som är utrikesfödda särskilt smärtsam.
– Tyvärr är oron bland utrikesfödda större med alla rykten som sprids. Jag har klasskamrater som lämnat sina hemländer på grund av oro och krig. De valde Sverige för att det är ett tryggt land. Så händer detta, och nu känner de sig inte längre säkra, säger Julia Röjare.
Samtalsstöd och vikten av källkritik
Lärarna på skolan har fått i uppdrag att vara observanta. Direkt efter attacken hölls samtal och man fortsätter erbjuda samtalsstöd för dem som behöver.
Samtidigt har rykten och spekulationer om attacken spridits på sociala medier, vilket skapat ytterligare oro. På skolan har lärarna därför lagt stort fokus på att prata om vikten av källkritik.
– Vi har diskuterat hur man avgör om information är trovärdig. Kommer det från en kompis eller från en officiell källa, som Sveriges Television eller polisen? Det är viktigt att inte sprida osäker information som kan skapa mer rädsla, förklarar Iréne Karlström, SFI-lärare på vuxenutbildning i Karlskoga.
Upprätthålla en normal vardag
Trots oron vill både lärare och elever hitta sätt att gå vidare, samtidigt som man försöker upprätthålla en normal vardag för att skapa trygghet.
– Vi fortsätter som vanligt, för vi tror att det skapar en trygghet för eleverna också, säger Iréne Karlström.