På bilden syns Ceylinaz Alan och Aksel Ay Hermansson, som går i årskurs nio på Hultsbersskolan i Karlstad, de poserar med rätten de ska servera på riksfinalen av kockduellen i Stockholm.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ser du rätten som Ceylinaz Alan och Aksel Ay Hermansson ska tillaga i riksfinalen av ”Kockduellen”. Foto: Filip Jemtelius/SVT

Elever från Hultsbergsskolan i Karlstad tävlar i ”Kockduellen”

Publicerad

Sveriges bästa högstadiekockar.
Det är titeln som Ceylinaz Alan och Aksel Ay Hermansson från Hultsbergsskolan i Karlstad slåss om i matlagningstävlingen ”Kockduellen”.

– Det känns oväntat men det är kul, säger Ceylinaz Alan.

Det är på fredagen som tävlingen går av stapeln på Restaurangakademin i Stockholm. Varje lag består av två elever och totalt är det tio högstadieskolor runtom i landet som kommer delta i tävlingen.

– Det är klart man alltid vill vinna men vi är också nöjda med dit vi har kommit hittills, säger Aksel Ay Hermansson.

Vinnarlaget kan titulera sig landets bästa högstadiekockar och vinner förutom äran även 10 000 kronor till klasskassan.

Tillaga baljväxtfärs

Årets uppgift är att tillaga en huvudrätt utifrån råvaran baljväxtfärs och andra råvaror som bestämts på förhand. Sedan får varje lag 60 minuter på sig att tillaga sin rätt.

– Det känns inte konstigare men det syns på konsistensen och färgen, säger Ceylinaz Alan.

Se när de provlagar finalrätten i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.