– Gråärtor smakar lite nötigare än den gula ärtor, fortfarande ”ärtig” smak men ändå lite åt hasselnötshållet, berättar Martin Lage, köksansvarig på Färjestadsskolan.
Tillagning av baljväxter kräver en annan planering eftersom ärtorna behöver blötläggas. Sötlupinen behöver även kokas, innan den mals ihop med gråärtor och övriga ingredienser.
– Bland skolbarnen är färssåsen mest populär, men vi här i köket tycker det är kul att experimentera med nya rätter och vi får ju snabb feedback av eleverna vad som smakar gott, säger Martin Lage och konstaterar att vegetabiliska alternativ till kött troligen blir vanligare framöver, både av ekonomiska skäl och för att värna om det lokalt odlade.
Projektet Nya grödor
I Värmland genomförs sedan 2021 ett projekt som kallas ”Nya grödor”. Detta för att få mer kunskap om grödor som gråärta, linser, sötlupin och quinoa.
Förhoppningen är att den värmländska produktionen av dessa grödor ska kunna öka. Ett tiotal gårdar deltar i projektet i samarbete med Hushållningssällskapet, LRF, Nifa och Länsstyrelsen.