Låter inte detta lite dyrt? Starta klippet för att höra skolans rektor Emil Wallin fundera kring kostnaderna för att låta eleverna beställa sin egen skolmat.
Konceptet används på flera skolor och på Nordic International började de med appen unde höstterminen 2020. Rektorn tror bland annat att det hela kommer resultera i mindre matsvinn på skolan.
Skolan har 235 elever i årskurserna 4-9 och de Lilla Aktuellt pratat med är positiva till förändringen.
– Man får välja det man själv tycker är bäst. Alla gillar ju olika, säger eleven Khaled Habra.
Varje dag finns en stående maträtt – spaghetti med köttfärssås. Finns det en risk att eleverna inte får en varierad kost när de får välja maten själva?
– Det är klart att det finns en risk, men jag tror att möjligheten är större i att du får i dig en kost istället för att du kanske går iväg och handlar på andra ställen, svarar rektorn Emil Wallin.
Fler rätter att välja på
Han säger också att det egentligen är samma typ av skolmat som förut har serverats, men att möjligheten att välja mellan sex rätter varje dag gör den mer attraktiv för eleverna.
– Man känner att man har mycket makt, säger eleven Melissa El Fhaily och fortsätter:
– Jag har märkt stor skillnad när jag äter och inte äter. Jag har inte orkat med dagarna när jag inte äter men nu äter jag hela tiden. Och nu orkar jag mycket mer.
Är inte ni elever lite kräsna om ni behöver den här valmöjligheten för att äta skolmaten?
– Jag är inte själv kräsen, men jag tror någon måste ha varit det och att det är därför de har infört appen, säger Melissa El Fhaily.
En app där elever själva får välja mat, är det ett bra sätt att få barn att äta mer i skolan?
Maten och samtalet • När ska man lära sig nya smaker om inte i skolan? Därför viktigt att äta den lunch som serveras den dagen. Sedan är det viktigt med hur maten serveras och att matsalen är trevlig. Och att det inte är för många där samtidigt. Viktigt att både kunna prata och lyssna till varandra. Innan eleverna går in till matsalen finns handtvättfat, på rad med rinnande vatten. Alla skolans elever sitter till bords halva lunchen. Man får aldrig slänga i sig maten på några minuter. Alla måste också välja ett glas mjölk eller vatten till maten. Den andra halvan av lunchrasten är barnen ute på skolgården för olika aktiviteter. Sen ringer klockan in.
Man börjar i 1:a klass och sedan är det faktiskt inte några problem.
Hohelolenona • Vi som arbetar betalar för skolmaten via skatten så det är en respektfull tanke att våra barn kan få skippa blodpudding eller annat som de kväljs av.
Mycket klokt tänkt, jag kan betala för en lunch jag valt och tycker att barnen ska få samma möjlighet då jag även pröjsat deras lunch.
Super, tummen upp 👍
M • Ju "bättre" mat eleverna får så resulterar det i mer matsvinn. Eleverna vet att detta är gott och tar för sig mer än dom inser att dom kommer orka äta upp som senare hamnar i sopkorgen.
Så ser det ut i stort sett på varje skola matavfallspåsen ökar markant i vikt när det är ex tacos, pannkaka, hamburgare, chuckennuggets mfl
Sofia Nordell Mitt Käk • Va roligt att läsa alla era kommentarer! Det är jag som tagit fram konceptet Mitt Käk och det är som Pinchos, det finns en app, bild, färdiga recept och alla rätter är näringsberäknade. Ett färdigt koncept som jag spenderat 4 år på att ta fram ihop med elever i Sundsvall. Allt provlagas och testas på dom innan vi lägger in det i konceptet. Målet är att alla ska hitta något att äta och tillsammans ska vi minska matsvinnet. I de matsalar vi tagit över eller sålt licensen har matsvinnet minskat med minst 50% och närvaron bland våra gäster har ökat med 15% i snitt. Det blir inte dyrare för när vi får en förhandsorder så lagar vi rätt mängd från början. När vi dessutom lagar välsmakande rätter så äter man upp maten och därmed slänger mindre. Jag har en lägre kostnad per serverad portion nu än innan jag utvecklade konceptet. Kommunala skolor skull också kunna ha detta och komma undan billigare. Det kan jag bevisa. 9000 elever äter varje dag från Mitt Käk runt om i Sverige. Rektorerna återkopplar nöjdare elever, föräldrar och pedagoger. Samhällsnytta, miljönytta och ekonomisk nytta i en enda tjänst. 👍
P.S. • Bra initiativ men tror att det blir alldeles för komplicerat i köket att laga fler och fler måltider och trorligen kommer kostnader att stiga. Har själv kontakter i en sånt där kök som lager mat till skolor och dom har möte efter möte över hur man kan spara pengar. Det här kan funka men tror då att föräldrarna ska lägga in en slänt också för de är deras egna barn som trivs av detta.