Johannas hus totalförstördes efter branden som med största sannolikhet hade samband med laddning av en elbil. Foto: SVT

Johannas hus brann ner – Elsäkerhetsverket ser risker med elbilsladdning

Uppdaterad
Publicerad

Nu går Elsäkerhetsverket ut och varnar för en felaktig användning av laddare till elbilar. Regelbunden laddning av elbilar som innebär en stor belastning på en elanläggning kan orsaka allvarliga bränder. Det var det som hände en familj från Sunne i Värmland för kort tid sedan.

Det var i somras som Johanna Olsson och hennes familj drabbades av brand. Huset totalförstördes och de flesta av deras ägodelar förstördes. Men alla familjemedlemmar klarade sig oskadda.

– Jag vaknade vid femtiden på morgonen av en knall och rusade upp och såg en rökpelare stiga upp från vår carport. Jag skrek – det brinner i vårt hus, berättar Johanna Olson.

– Det kändes som en film, jag visste inte var jag var. Jag stod där i morgonrock och underkläder och kunde inte mycket göra.

I de utredningar som senare gjordes  framkom att orsaken till branden var antingen vägguttaget eller timern där laddsladden var ansluten. 

– Vi använde ett vanligt eluttag till laddaren och det var någon typ av överbelastning som skedde, säger Johanna Olsson.

Många räddningstjänster har rapporterat  om bränder i fasta elinstallationer bland annat vägguttag och kablar i väggarna.

– Har man brister i sin elanläggning kan det uppstå brand. Ett vanligt vägguttag klarar dessutom inte återkommande hög belastning under lång tid, uppger Mikael Carlson som är expert på Elsäkerhetsverket.

Elsäkerhetsverket varnar för att använda vanliga vägguttag och de laddare som ofta följer med elbilen.

– Man ska tänka på att de här laddarna är som en reservdunk som man kan använda i undantagsfall, till exempel när man åker till sommarstugan eller motsvarande. Man ska istället använda en laddbox som är en trygg investering.

– Samtidigt kan man också göra en översyn av fastighetens elsystem. Elinstallationer åldras och elbilsladdning innebär ofta en hög belastning på delar av elanläggningen. Det är viktigt att tänka på att alla delar i elanläggningen behöver vara anpassade för användningsområdet, tillägger Mikael Carlson.

Fotnot:

Den här texten är ändrad för att tydliggöra vad som var brandorsaken enligt den brandutredning som gjordes.

Elsäkerhetsverket om händelsen:

Elsäkerhetsverkets broschyr om hur man ska ladda en elbil hemma.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.