bild från polisens förundersökning och på Henrik Kindwall Lindell, åklagare.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du mer från första dagen av rättegången kring fyrhjulingsligan. Foto: Polisen/Sayed Hashimi Parwani/SVT

En av de misstänkta i fyrhjulingsligan var dömd och utvisad – smet in i landet

Publicerad

Under onsdagen inleddes den första rättegångsdagen mot fyrhjulingsligan som härjade i norra Värmland i våras. I sakframställan har det bland annat lyfts fram att två av de misstänkta tidigare dömts för liknande brott.

En av personerna dömdes till två års fängelse och tio års återreseförbud till Sverige, som skulle börja gälla från och med 2021.

– Utredningen visar att personen tagit sig in i Sverige via Norge på okänt sätt. Det är inte alltid lätt att upptäcka alla människor som rör sig in och ut över gränserna, säger Henrik Kindwall Lindell, åklagare.

Organiserat och systematiskt

Åklagaren har i sin sakframställning också framhållit att ligan agerat organiserat och systematiskt samt att de manipulerat flera av fyrhjulingarna.

– De fyra som sitter häktade bedömer jag att det finns ett högt straffvärde för, just eftersom det har varit så pass organiserat, säger han.

Rättegången ska pågå i tre dagar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.