Marianne Holm tittar till några av de 16 bisamhällen som hon har spritt ut på flera platser vid Stråbergsmyren i Linnebäck. Än så länge är det lugnt vid kuporna även om ett och annat bi bestämt sig för att lufta vingarna i vårsolen.
– Det verkar som att de har klarat sig, säger hon.
Marianne Holm är ordförande i Karlskoga/Degerfors biodlareförening. I likhet med många andra biodlare är hon alltid lite orolig efter vintern. Särskilt om den varit ovanligt sträng. Eller som nu, ovanligt mild.
– Är det för milt bildar de inte klot, säger hon.
Begreppet klot syftar till den formation bina intar för att hålla värmen under vintern – och inte minst skydda drottningen från kylan. Blir det för milt riskerar bina att fortsätta flyga under vintermånaderna och gör då av med allt för mycket energi.
Hotade pollinerare
Men Marianne Holm är inte bara orolig för de egna bina utan för alla vildbin och humlor som nu minskar i antal. En tredjedel av alla arter bedöms vara hotade. Det finns flera orsaker till det, bland annat det ensartade jordbruket som lett till brist på pollen- och nektarväxter i kulturlandskapet liksom användningen av gifter.
– Det man kan göra själv är att plantera växter som bina gillar i sin lilla täppa, lavendel till exempel. Sedan kan man läsa sig till vilka växter som pollinerarna gillar och plantera dem, säger Marianne Holm som hoppas på en minskning av giftanvändningen både i trädgårdarna och i jordbruket.
– Väldigt många sorters vildbin och humlor har försvunnit, säger hon.