• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Splitbild på fästing och smittskyddsläkare i region Värmland Anna Skogstam.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vilka konsekvenser det kan få när det är okänt hur många som är vaccinerade mot TBE? Hör Anna Skogstam, smittskyddsläkare i Region Värmland svara på det. Foto: SVT

En värmlänning död i TBE

Publicerad

En person i Värmland avled tidigare i höst av det fästingburna TBE-viruset, något som NWT var först med att berätta, och sjukdomsfallen ökar i länet. Men att ta reda på hur vaccinationstäckningen av TBE-vaccin ser ut är inte möjligt.

– Nej, det går inte i vårt system, säger Anna Skogstam som är smittskyddsläkare på Region Värmland.

Förutom dödsfallet, som Skogstam beskriver som väldigt ovanligt, så har det också förekommit att personer fått allvarliga symtom av TBE-viruset.

– I sällsynta fall kan det leda till kvarstående neurologiska problem, som minnessvårigheter eller förlamningar. Och det ser vi några varje år, säger Anna Skogstam.

Ökning av fall

Förra året rapporterades det högsta antalet TBE-fall i Värmland hittills, enligt Skogstam.

– Så tyvärr verkar det som att det ökar, säger hon.

I våras rapporterade SVT Nyheter Värmland om att fler väljer att vaccinera sig mot TBE. Men att få en helhetsbild av hur vaccinationstäckningen ser ut går inte, vilket kan vara problematiskt, enligt Anna Skogstam.

I klippet berättar smittskyddsläkaren vad det kan få för konsekvenser att man inte kan se vaccinationstäckningen.

TBE – fästingburen hjärninflammation

Det tar oftast mellan fyra och tio dagar från smittotillfället till att du blir sjuk, men det kan ta ända upp till en månad. Först är det vanligt att få något eller några av följande symptom:

  • Huvudvärk
  • Muskelvärk
  • Trötthet
  • Feber

När viruset sprider sig till hjärnan eller hjärnhinnorna uppstår en inflammation. Symptomen kommer då ungefär en vecka efter att de tidigare symptomen har försvunnit, och är följande:

  • Hög feber
  • Svår huvudvärk
  • Kräkningar
  • Ljuskänslighet och ljudkänslighet
  • Förvirring
  • Koncentrationssvårigheter

Ungefär var tionde person som smittas får olika symptom på förlamning.

Källa: 1177

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.